Po opakovaných žádostech formou SZ o recepturu zde uveřejňuji kompletní návod, abych nemusel odpovídat každému zvlášť, uveřejněním návodu si nikdo nebude moci z toho udělat byznys když si to každý udělá sám, já na tom nemám v plánu vydělávat.
Tady je receptura a odkaz na konkrétní potřebný materiál:
Jemně mletý dolomitický vápenec 5 dílů
Ak chcete vidieť odkazy, musíte sa zaregistrovať
Písek štukový 2 díly Klasika na výrobu štuku a na zásyp spár zámkových dlažeb
Vápenný hydrát-čerťák 6 dílů
Ingredience odměřuji pomocí fanky a poměry jsou objemové.
Veškeré materiály mají skladem ve stavebninách.
Na mýdlování je použito mazlavé draselné mýdlo Zenit
Na povrchovou úpravu používám včelí vosk rozpuštěný v terpentýnu. Do nádobky naleji terpentýn a do něho naleji teplem rozpuštěný včelí vosk. Na 1kg vosku 1 litr terpentýnu. Celé se to protřepe a nechá vychladnout, tímto se potom hadrem vosk nanáší a stírá po dokončeném a suchém štuku a po zaschnutí (až to přestane lepit) se to přeleští suchým hadrem.
Jako základ pod Tadelakt používám základ z lepidla na obklady, stačí to nejlevnější. Natáhnu slabou vrstvu a ještě do živého plochu naďubkuji pomocí drátěného anebo rýžového kartáče, po zatvrdnutí to přejedu brusným hladítkem a před tadelaktem ometu prach a mírně navlhčím. Tadelakt aplikuji ve dvou vrstvách. Nejprve nerezovým hladítkem nanesu první vrstvu aby nebylo vidět lepidlo, po zavadnutí nanesu tence druhou vrstvu a ugletuji do absolutního hladka bez dir hladítkem a širokou nerezovou špachtlí, povrch se tímto musí pořádně zatlačit a utáhnout. Po zavadnutí, když se už neobtiskává prst a hmota není měkká, aplikuji štětcem mýdlo (zředěné vodou 1 mýdlo:10 voda) a kamenem hladím plochu dokud mýdlo nezmizí a na ploše se neudělá glazura. Mýdlo je možné aplikovat postupně a pokračovat až do konce plochy, nesmí tam být stékance, ty se musí setřít štětcem, jinak tam budou vidět po zaschnutí. Postupů aplikace je několik, prakticky se můj neliší oproti jiným z internetu, ten můj mi ale nejvíce vyhovuje a funguje. 25 kg tadelaktu se namíchá asi za 90 korun českých, rozdíl oproti prodávaným hmotám. Hmota se dá do kbelíku a přes noc se zalije vodou, tadelakt nasákne a domíchá se metlou. Nespotřebovaná směs může být použita až za dlouho, nestvrdne pokud bude mít vodu, neobsahuje cement. Jako pigmenty používám práškové pigmenty odolné vápnu od výrobce Primatón, odkaz zde:
V případě dotazů napište do tohoto vlákna, odpovím do 24 hodin.
S pozdravem, J.Plavec.